COMUNICAT DE PRESĂ, IUN 2012

Creștere de peste 10 ori a incidenței cazurilor HIV în rândul consumatorilor de droguri – slaba coordonare a politicilor sociale și de sănătate publică determină o epidemie HIV

Epidemia HIV în rândul consumatorilor de droguri din România este rezultatul scăderii finanțărilor programelor de reducere a riscurilor pe fondul creșterii consumului de “etnobotanice” pe cale injectabilă.

Romanian Harm Reduction Network lansează raportul Estimarea costurilor politicilor antidrog din România*, potrivit căruia epidemia HIV în rândul consumatorilor de droguri din România este rezultatul scăderii finanțărilor programelor de reducere a riscurilor pe fondul creșterii consumului de “etnobotanice”.

La 31 decembrie 2011, Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș înregistra 114 de noi cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri, o creștere de peste 10 ori față de 2010. Această creștere se explică prin scăderea impactului serviciilor specializate de prevenire HIV în rândul grupurilor la risc și prin reorientarea consumatorilor de droguri injectabile de la heroină la substanțele noi cu proprietăți psihoactive, cunoscute sub numele de „etnobotanice”.

În timp ce sprijinul internațional pentru programele de prevenire HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile era în scădere, pe piața românească apărea un nou tip de droguri, cunoscute sub numele de etnobotanice. Aceste substanțe erau legale și au devenit curând extrem de populare în rândul tinerilor. În numai 3 ani, 1,9% dintre români încercaseră cel puțin o dată în viață aceste produse. Creșterea explozivă a consumului de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (etnobotanice) este în mare parte rezultatul lipsei de voință politică a nivelul autorităților centrale și locale în finanțarea și susținerea programelor de prevenire și reducere a riscurilor asociate consumului de droguri.

Dacă în restul țării au fost înregistrate numeroase urgențe medicale, în București situația a scăpat de sub control în momentul în care noile substanțe au început sa fie injectate: conform studiilor, rata de injectare a crescut de la 3 la 5-10 injectări pe zi. Lipsite de fonduri, programele de schimb de seringi au distribuit doar 900.000 de seringi în 2011 față de aproape 1,7 milioane seringi în 2009.

Conform raportului lansat cu ocazia Zilei Mondiale Antidrog (23 iunie) costul tratamentului HIV pentru o persoană se ridică la aproximativ 500 euro pe lună în timp ce costul distribuirii de seringi de unică folosință este de 450 euro pe an.

Raportul prezintă cadrul conceptual și normativ în care sunt implementate politicile antidrog precum și costurile lor directe, exprimate în sume cheltuite pentru reducerea cererii și a ofertei de droguri, cât și cele indirecte: creșterea epidemiei HIV în rândul consumatorilor de droguri, propagarea consumului de „etnobotanice”, creșterea în ansamblu a consumului de droguri în România ca urmare a lipsei de coerență a politicilor antidrog și a lipsei de coordonare între principalele instituții cu responsabilități în acest domeniu.

Mai multe detalii:

Count the Costs: http://www.countthecosts.org/

 

Raport regional Count the costs – Federația Rusă, Georgia, România, Kyrgyzstan: http://www.harm-reduction.org/images/stories/library/costs_report_final_eng.pdf

 

București, 26 iunie 2012-06-25

Contact:

Romanian Harm Reduction Network

 

Bd. Hristo Botev nr.26 et.4, ap.9

 

Sector 3, Bucharest,  030237

 

Tel / Fax:+4021 310 71 20 begin_of_the_skype_highlighting            +4021 310 71 20      end_of_the_skype_highlighting

 

Mob: 0743 987 506

 

Email: office.rhrn@gmail.com

 

Facebook: Asociatia Rhrn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*