Hepatitele virale, care afectează un procent mare din populația României (peste un milion de infectați cu virusul C și un milion de infectați cu virusul B), se depistează cu ajutorul unor analize ale sângelui ce poartă numele de markeri virali. La analiza ce depistează virusuri hepatice se caută fie antigene (porțiuni din virus sau virusul întreg ca atare), fie anticorpii pe care organismul îi generează împotriva virusului.

 

Hepatita A

Pentru hepatita A se pot identifica anticorpii antivirus A, iar markerii sunt utilizați pentru a arăta dacă a existat sau există și în prezent o hepatită acută de tip A.

 

Hepatita B

Pentru hepatita B există mai multe tipuri de markeri care depistează prezența virusului sau a anticorpilor. Fiecare dintre acești markeri are un rol important în stabilirea tratamentului și se face numai la indicația medicului specialist. Există o ordine a efectuării acestor markeri. Primul dintre aceștia este antigenul HBs (Ag HBs). Dacă acest test este pozitiv, înseamnă că infecția virală B există. În această situație, trebuie consultat un specialist infecționist sau gastroenterolog, care va decide dacă este necesară efectuarea celorlalte teste pentru virusul B. Pentru depistarea virusului hepatitic B, cel mai important, dar și cel mai costisitor marker se numește viremie (ADN viral). Cu ajutorul lui se poate determina cel mai fidel replicarea virusului. În funcție de acest test, medicul specialist va putea stabili tratamentul antiviral.

 

Hepatita C

Pentru hepatita C, testul de primă linie este cel de depistare a anticorpilor antivirus C (anticorpii anti-HCV). Pentru stabilirea gradului de replicare (înmulțire) a virusului hepatitic C, se efectuează ulterior viremia (ARN VHC). Acest test este cerut de medic pentru a stabili necesitatea tratamentului antiviral. Costul lui este foarte ridicat, dar pentru pacienții care necesită tratament antiviral testul este suportat de firme, pe baza unui contract cu CNAS.

 

Hepatita D

Virusul hepatitei D nu trăiește fără virusul hepatitei B, deci testele pentru acest virus sunt recomandate doar pacienților cu infecție virală B (Ag HBs pozitivi). Testele recomandate sunt antigenul D (Ag HD) și anticorpii Anti-HD tip IgM (Ac anti-HD). Dacă aceste teste sunt pozitive, înseamnă că există infecție asociată cu virusuri B și D.

 

Markerii tumorali

Laboratoarele efectuează și alte tipuri de markeri, cum ar fi cei imuni sau tumorali, care nu trebuie confundați cu markerii virali. Markerii tumorali sunt foarte importanți, pentru că reflectă posibila existență a unui cancer. Pentru depistarea cancerului de ficat se folosește markerul AFP, pentru tumorile digestive (esofag, stomac, pancreas, colon) se folosește antigenul CEA, pentru prostată markerul PSA, iar pentru tumorile genitale oncologii folosesc foarte frecvent markerul CA 125.