Către:
Guvernul României
În atenția doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă
Ministerul Sănătății
În atenția doamnei ministru Sorina Pintea
Ministerul Afacerilor Interne
În atenția doamnei ministru Carmen Dan
Agenția Națională Antidrog
În atenția domnului director, chestor de poliție Sorin Oprea
Stimate doamne ministru, stimate domn
Rețeaua Română de Reducerea Riscurilor și organizațiile ALIAT, ANIT, A.P.P.A, Awaken, Sens Pozitiv, Fundația pentru Harm Reduction, PARADA și Tineri pentru Tineri comemorează astăzi, 31 august, Ziua Internațională a Supradozei pentru a transmite autorităților responsabile că moartea prin supradoză este o tragedie care poate fi prevenită.
Ziua Internațională a Supradozei este un eveniment global organizat anual pe 31 august, prin care se urmărește creșterea conștientizării cu privire la pericolul supradozei și reducerea stigmei asociate cu moartea cauzată de consumul de droguri.
În Strategia Națională Antidrog 2013-2020 se recunoaște faptul că gradul de subraportare a deceselor asociate consumului de droguri este semnificativ, aceasta putând fi o consecință a lipsei de experiență în managementul cazurilor de deces asociat consumului de droguri, de cunoștințe medico-legale și juridice, precum și a limitărilor financiare.
Astfel, ultimul Raport Național privind Situația Drogurilor (2017), elaborat de Agenția Națională Antidrog, arată că în România au fost înregistrate 19 decese asociate consumului de droguri (supradoză) în 2016.
În același timp, în 2018, serviciile de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri din București, practic, se restrâng. Clienții unui centru de tratament substitutiv cu metadonă anunțau săptămâna aceasta ca vor mai primi tratament doar până la sfârșitul lunii august din cauza lipsei fondurilor necesare acoperirii costurilor.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Supradozei, facem apel la instituțiile responsabile pentru prevenirea supradozelor: Guvernul României, Ministerul Sănătății, unitățile aflate în subordinea sa, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională Antidrog:
– Nu întrerupeți furnizarea tratamentului substitutiv cu metadonă fără a avea mai întâi măsuri de susținere, precum opțiuni suficiente de tratament pentru persoanele cu dependență și alternative viabile pentru pacienții cu durere; terapia de substituție cu metadonă reduce riscurile supradozei prin menținerea unei toleranțe scăzute la opioide (de exemplu, un pacient care a recidivat și a folosit heroină poate rezista la doza pe care o lua înainte) și reduce rata de consum;
– Asigurați-vă că măsurile dovedite de reducere a riscurilor și tratamentele sunt disponibile la scară largă, în special in ceea ce privește distribuția naloxonei si programele de schimb de seringi;
– Permiteți funcționarea Camerelor de Consiliere și Consum Supravegheat de Droguri, care reprezintă o altă intervenție reușită pentru prevenirea supradozei. Camerele de Consum Supravegheat le permit persoanelor care consumă droguri să facă acest lucru în condiții de siguranță, igienice, cu ajutor medical disponibil în caz de supradoză. Nimeni nu a murit vreodată în vreuna din cele peste 90 de camere de consum care sunt deschise în lume, iar cercetările arată că mortalitatea cauzată de supradoză s-a redus cu 35%;
– Sprijiniți programele de testere a purității substanței, un serviciu de reducere a riscurilor care permite consumatorilor de substanțe o analiză chimică a acestora, ajutând astfel la reducerea șanselor de a ingera adulteranți, inclusiv pe cei care cauzează supradoză. Un program-pilot recent din Vancouver a arătat că testarea drogurilor împiedică supradozele cu fentanil. Din medicamentele verificate, 79% au conținut fentanil. Cei care au verificat medicamentele înainte de utilizare au avut de zece ori mai multe șanse de a reduce doza și a fost cu 25% mai puțin probabil să facă o supradoză;
– Legalizați utilizarea canabisului în scop medicinal în România. Zeci de studii arată acum că utilizarea canabisului în scop medicinal poate reduce consumul de opiacee, atât ca tratament, cât și ca alternativă mai sigură pentru persoanele dependente. Potrivit unuia dintre studii, statele care au legalizat marijuana în scop medicinal înregistrează o dependență de opiacee și o rată de supradoză cu 25% mai mici; un alt studiu a constatat că în statele unde se folosește marijuana medicinală, fiecare medic scrie cu 1.800 mai puține prescripții anuale de opiacee;
– Dezincriminați consumul și posesia de droguri pentru uz personal. Nu continuați să le mențineți drept infracțiuni, pentru ca oamenii care au nevoie de servicii de sănătate și sociale să le poată accesa liber, ușor și fără teama de constrângere juridică. Incriminarea posesiei încurajează comportamentele cu risc sporit, cum ar fi injectarea periculoasă, și îndepărtează persoanele care au nevoie de tratament de la a apela la servicii de sănătate si programe de reducere a riscurilor.
Astfel, de Ziua Internațională a Supradozei, vă solicităm să luați toate măsurile care s-au dovedit a fi eficiente pentru prevenirea morților cauzate de supradoză.
31.08.2018
Organizații semnatare:
Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT)
Asociația Națională de Intervenții în Toxicomanii (ANIT)
Asociația Persoanelor cu Probleme legate de consumul de Alcool (A.P.P.A)
Asociația Sens Pozitiv
Awaken
Fundația PARADA
Fundația pentru Harm Reduction
Rețeaua Română de Reducerea Riscurilor
Tineri pentru Tineri