Alprazolam, cunoscut și sub denumirea de Xanax, Xanor și Niravam, este un drog cu efecte de scurtă durată, din clasa benzodiazepinelor, folosit pentru a trata stări moderate de anxietate asociate cu depresie. Alprazolam are proprietăți anxiolitice, sedative, hipnotice, anticonvulsive și de relaxare a mușchilor. Administrarea îndelungată de Alprazolam poate da dependență psihică, iar dacă este întrerupt brusc se instalează sevrajul.

 

Istoric

Alprazolam a fost sintetizat pentru prima dată de către compania Upjohn (acum parte a companie Pfizer) și a apărut pe piață în 1981. A fost prescris prima dată pentru atacurile de panică, iar ulterior, după mai multe teste cu subiecți ce sufereau de astfel de probleme psihice, medicii au constatat că acest medicament este foarte eficient.

Alprazolam ar fi fost perfect dacă nu s-ar fi înregistrat, în literatura de specialitate, cazuri severe de sevraj după întreruperea tratamentului și efecte negative precum psihoze, atacuri de cord sau stări intense de anxietate.

 

Utilizare în regim de drog

Alprazaolamul este un medicament susceptibil de a fi folosit abuziv. Injecțiile cu alprazolam, chiar dacă sunt foarte rare, sunt considerate de către medici foarte periculoase, din cauza faptului că în combinație cu apa nu se va dizolva niciodată în totalitate, iar dacă nu este filtrat corespunzător provoacă probleme grave la nivelul arterelor. Chiar dacă este solubil în alcool, trebuie menționat faptul că această combinație, mai ales dacă este injectată, poate avea efecte grave asupra organismului și poate cauza inclusiv decesul. Alprazolam poate fi de asemenea prizat.

Alprazolam este folosit ca și drog recreațional pentru a elimina sentimentul de panică sau nervozitate dat de efectele psihedelice ale unor droguri, precum LSD. Mai este administrat, de obicei, după ce trece efectul unor droguri stimulante sau care dau somnolență (precum LSD, cocaină, amfetamine, DXM sau MDMA) și în combinație cu marijuana sau heroină pentru a potența efectul de relaxare.