Sedativul este un drog cu acțiune directă asupra sistemului nervos central, cu efecte de destindere, fapt ce duce la reducerea anxietății și instaurarea calmului și a somnolenței. Barbituricele, somniferele non-barbiturice, medicamentele care relaxează mușchii, tranchilizantele și multe antihistaminice intră în această categorie. Sedativele pot reduce concentrația oxigenului din sânge, consumatorul putând căpăta o culoare vineție.

Barbituricele cu acțiune rapidă sunt sedativele cele mai periculoase. Ele pot paraliza porțiunea creierului care controlează respirația, provocând astfel moartea. Respirația greoaie, cianoza, slăbirea inimii și oprirea respirației sunt semne ale intoxicației cu sedative.

Amestecul de sedative și alcool este una din cauzele obișnuite ale intoxicațiilor accidentale. Aceste droguri au efect unul asupra celuilalt, iar viteza cu care sunt vătămate creierul, inima și sistemul respirator este mult mărită.

Aceste droguri nu trebuie luate împreună. Deteriorarea ireversibilă a creierului este o problemă obișnuită asociată intoxicării cu o combinație de sedativ și alcool. Pacienții pot rămâne zile sau ani în stare de comă și este posibil să nu-și mai recapete cunoștința sau capacitatea de a gândi normal niciodată.

 

Legislație

Barbituricele sunt medicamente ce se obțin doar prin prescripție medicală, deci pot fi cumpărate numai de la farmacie. Barbituricele sunt considerate droguri dacă sunt folosite în scop recreațional și sunt încadrate de legea românească în categoria drogurilor de risc (tabelul III, Legea 143/2000). Doctorii pot prescrie acest medicament, însă posesia neautorizată de barbiturice este considerată un delict. Pedeapsa maximă pentru posesie este de 5 ani de închisoare și amendă.