Salvia este derivat al plantei Salvia divinorum originare din America, ce face parte din familia mentei. Este vândută de asemenea ca drog natural, uscată cu scopul de a fi fumată sau ca un remediu natural sub denumirea de plantă etnobotanică.

Are efecte halucinogene mai puternice decât ale altor droguri legale, dar este nevoie de o cantitate mare de substanță pură pentru a se atinge aceste efecte.

 

Istoric

Salvia divinorum a fost cu siguranță folosită în ceremonialele religioase din America Centrală, însă nu s-a putut localiza o dată exactă. În 1938, Jean B. Johnson raportează prima dată un ceai Mazatec făcut din frunze macerate de iarba Maria folosit pentru ghicit, iar Blas Pablo Reko menționează în 1945 o plantă magică, iarba profeției folosită de Cuicateci și Mazateci pentru a obține viziuni.

În 1962, Wasson și Hofmann colectează mai multe mostre pentru a identifica planta, iar Carl Epling împreună cu colegii săi o denumesc „Salvia divinorum”. La sfârșitul anilor ’90, salvia devine disponibilă în cadrul comerțului online și astfel numărul utilizatorilor crește îngrijorător.