General

GHB – sau după denumirea științifică, acid gamahidroxibutiric – este un drog sintetic folosit ca anestezic sau ca drog recreațional. A fost utilizat de culturiști datorită faptului că induce un anume tip de somnolență benefică metabolizării unor proteine. În doze mari induce comă. Există decese semnalate din cauza acestui drog, ceea ce a dus la restricționarea sa prin lege. În jurul anului 1994, GHB a început să fie consumat în cluburile din Marea Britanie. Este vândut sub denumirea de ecstasy lichid, dar nu are nicio legătură cu ecstasy.

 

Efecte și riscuri

GHB este un drog ce încetinește funcțiile organismului. Efectele dozelor mici (o capsulă) sunt asemănătoare cu cele ale consumului de alcool: dispar inhibițiile și crește libidoul. În doze mari, induce somnolență, greață, vomă, blocaje la nivelul mușchilor, confuzie, iar în doze foarte mari poate duce până la convulsii, comă și blocaj respirator.

Unele persoane combină GHB cu alte droguri cu efecte imprevizibile și periculoase, mai ales dacă e vorba tot de droguri ce deprimă sistemul nervos, cum ar fi alcoolul.

Nu se cunosc foarte multe despre efectele consumului de GHB pe termen lung și este posibilă instaurarea toleranței și a dependenței fizice și psihice.