Ecstasy este un drog ilegal ce se prezintă sub formă de tablete sau capsule, care se înghit sau se prizează. Denumirea chimică a acestui drog în stare pură 3,4 metilendioximetamfetamină sau, pe scurt, MDMA.
Modul de prezentare al drogului este variabil de la capsule maro, albe sau roz sau combinate roșu cu negru sau roșu cu galben. Unele pastile pot conține logouri. De asemenea, ecstasy poate fi regăsit și sub formă de praf și, ocazional, sub formă de cristale.
Istoric
Ecstasy a fost produs prima dată în 1912 de către un chimist german în cadrul companiei farmaceutice Merck, care urmărea crearea unei pilule dietetice. Merck nu a folosit această substanță, deoarece nu i-a găsit o utilizare medicală. În jurul anilor ’50, armata americană a experimentat o gamă largă de droguri, inclusiv ecstasy, ca instrument de război, pentru a obține informații de la prizonieri și pentru a imobiliza inamicii. În anii ’60, drogul a fost redescoperit, prin teste pe propria-i persoană, de către chimistul american Alexander Shulgin. Shulgin este primul om care a folosit MDMA.
Ecstasy are o proprietatea de a-i face pe consumatori să se simtă în legătură unii cu ceilalți. Datorită acestui fapt, terapeuții americani, în mod special cei ce aveau cazuri de căsnicii eșuate sau probleme de cuplu, utilizau acest drog ca tratament, iar în Elveția ecstasy era utilizat în aceeași manieră. Cu toate acestea, după ce testele pe cobai au demonstrat că ecstasy poate afecta creierul, s-a hotărât interzicerea lui în SUA în anul 1985. Cercetările ce au determinat această măsură sunt astăzi criticate și contestate prin noi studii – un studiu realizat în Marea Britanie sub conducerea profesorului David Nutt a demonstrat că MDMA-ul este mai puțin dăunător decât alcoolul și tutunul, fiind clasat pe locul 18 din 20 de substanțe din punctul de vedere al periculozității.
Legislație
În România, ecstasy-ul este un drog de mare risc. Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
Efecte și riscuri
Efecte pozitive:
- stare de bună dispoziție;
- logoree;
- energie crescută;
- sentiment de apropiere față de ceilalți;
- sentimente pozitive: iubire, înțelegere;
- toleranță, disponibilitatea de a ierta orice reacție negativă din partea celorlalți;
- plăcerea de a asculta muzică;
- ascuțirea simțurilor (gust, miros);
- dorința de a-i îmbrățișa pe cei din jur.
Efecte neutre:
- pierderea apetitului;
- modificări ale vederii (distorsiuni vizuale);
- creșterea presiunii sanguine (crește odată cu doza);
- stare de iritare, nervozitate;
- modificarea temperaturii corpului;
- schimbarea rapidă a stărilor emoționale (labilitate emoțională).
Efecte negative (efectele negative cresc odată cu doza);
- gura uscată;
- scrâșnit din dinți;
- probleme de concentrare (incapacitatea de a realiza sarcini care presupun concentrare constantă sau prelungită – de exemplu, condusul mașinii);
- confuzie;
- pierderea memoriei de scurtă durată;
- contracții musculare (maxilare și membre);
- disfuncții de erecție;
- dificultatea de a ajunge la orgasm;
- creșterea temperaturii corpului – risc de moarte prin hipertermie;
- deshidratare – risc mortal;
- suprahidratare – dacă se bea mai multă apă decât necesar;
- greață și vărsături;
- dureri de cap, amețeală, pierderea echilibrului;
- tristețe (depresie) după încetarea efectului;
- stare de rău (mahmureală) ce poate după de la câteva zile la câteva săptămâni;
- oboseală, extenuare (de la supraconsum energetic pe durata efectului – dans, efort);
- posibile tulburări mintale temporare (episoade psihotice);
- probleme cu ficatul;
- risc mortal – mic: aproximativ 2 cazuri la 100.000 de consumatori au reacții negative foarte puternice, care produc moartea.
Legislație
Ecstasy este un drog de mare risc.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani.
Servicii
Problemele medicale provocate de ecstasy pot fi tratate cu ajutorul medicului sau psihologului. Orice consumator de ecstasy care consideră că are un consum problematic, poate apela la serviciile CPECA din județul în care locuiește sau poate apela la liniile gratuite SIDA Helpline (0800 800 033) și TelVerde (08008 700 700) – informații despre droguri și servicii disponibile.