Ce sunt ciupercile halucinogene?

Peste 180 de specii de ciuperci conțin substanța psihotropă numită psilocibină sau psilocin. Această substanță produce halucinații și tulburări de percepție.

 

Modalități de consum

Ciupercile sunt consumate pe cale orală.

 

Efecte și riscuri

Efecte pozitive:

  • stare de bine, veselie;
  • creativitate, stare de meditație;
  • viziuni – halucinații vizuale.

 

Efecte neutre

  • emoții mai puternice decât de obicei;
  • schimbarea stării sufletești;
  • schimbarea percepției asupra timpului (trece mai repede sau mai greu decât de obicei);
  • luminile și culorile par mai puternice;
  • somnolență, moleșeală;
  • dilatarea pupilelor;
  • impresia că obiectele se mișcă;
  • dilatarea spațiului.

 

Efecte negative:

  • frică puternică;
  • dureri de cap a doua zi, cu o durata de aprox. 24 de ore;
  • greață;
  • gaze, dureri de burtă, usturimi;
  • amețeală;
  • stare de leșin;
  • tulburări mintale;
  • probleme de memorie;

 

Legislație

Consumul de ciuperci halucinogene este interzis în România. Psilocibina este înregistrată ca substanță de mare risc.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani.

 

Servicii

Problemele medicale provocate de ciuperci halucinogene pot fi tratate cu ajutorul medicului sau psihologului. Orice consumator de ciuperci halucinogene care consideră ca are un consum problematic, poate apela la serviciile CPECA din județul în care locuiește sau poate apela la liniile gratuite SIDA Helpline (0800 800 033) și TelVerde (08008 700 700) – informații despre droguri și servicii disponibile.