Acționați pentru oprirea epidemiei de HIV!

Hungarian Civil Liberties Union și Romanian Harm Reduction Network lansează un minidocumentar despre creșterea HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile.
Timp de mulți ani, cazurile de infectare cu HIV au fost relativ rare în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România: unul sau două cazuri anual. Situația s-a schimbat radical în ultimii ani. Creșterea explozivă a pieței de substanțe stimulante noi cu proprietăți psihoactive (vândute ca „etnobotanice”) a dus la creșterea rapidă a numărului de injectări: un consumator de heroină de injectează de 4-5 ori pe zi, iar un consumator de stimulante, de 10-15 ori. În România există servicii de reducere a riscurilor al căror scop este de a preveni folosirea în comun a echipamentelor de injectare și, astfel, a infecțiilor pe cale sanguină. Majoritatea acestor programe au fost finanțate de Fondul Global – dar după intrarea în UE, România nu a mai putut primi bani din această sursă. Guvernul nu a furnizat bani pentru a asigura continuarea programelor de reducere a riscurilor, astfel încât acestea din urmă au trebuit să-și reducă serviciile. În ciuda creșterii cererii de seringi și ace sterile, nivelul de distribuire a acestora a scăzut foarte mult. Rezultatul a fost explozia epidemiei de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile (de la 4 cazuri noi în 2007 la 231 în 2012). Programele de reducere a riscurilor au încercat să acopere lipsa banilor prin accesarea fondurilor structurale europene, dar acestea au încetat la sfârșitul lunii iunie – drept consecință, multe programe sunt în situația de a se închide.

 

Această problemă nu există doar în România, ci la scara întregii Europe. HIV nu recunoaște granițele – iar solidaritatea cu cei vulnerabili, de asemenea, nu ar trebui să cunoască granițe.

Semnați petiția pentru oprirea epidemiei de HIV în România (avaaz.org)

Accesați articolul original 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*