Skunk este un nume generic folosit de presă și poliție pentru a descrie o formă de canabis. De fapt, skunk este doar una din numeroasele varietăți de canabis ce au un nivel ridicat de tetrahidrocanabinol (THC).

THC este considerat ingredientul activ al canabisului. Pe lângă THC, există 40 de tipuri diferite de ingrediente active în canabis, inclusiv dronabinol, care este prescris de medici pentru ameliorarea grețurilor cauzate de chimioterapie. Până de curând nu se știa foarte bine cum acționează THC-ul, însă în acest moment se presupune că ar interacționa cu un neurotransmițător natural – anandamida („ananda” semnificând„beatitudine” în sanscrită).

 

Istoric

Skunkul original este o combinație între două tipuri de canabis: indica și sativa, primul fiind principalul ingredient. Consumatorii consideră că sativa și indica au efecte diferite, primul ascuțind percepțiile în timp ce al doilea le estompează. Acești hibrizi, inclusiv skunk, sunt originari din SUA, până și denumirea fiind relevantă în aceste sens, skunk face referire la mirosul înțepător pe care îl răspândește. Skunk și alte varietăți de canabis sunt cultivate în Marea Britanie și Olanda.

 

Legislație

Skunk, ca toate celelalte forme ale canabisului, este considerat un drog de risc (tabelul III, Legea 143/2000). Sistemele de creștere a acestei plante în spațiile private poate fi detectată de elicopterele poliției prin utilizarea unor echipamente speciale. Oricine folosește un sistem hidroponic sau care crește un număr semnificant de plante poate fi condamnat atât pentru trafic de droguri, cât și pentru posesie.

 

Efecte și riscuri

Consumatorii mărturisesc că efectul este aproape imediat. Efectul principal al skunkului este același cu ale canabisului, cu toate că în mod cert depinde de cantitatea consumată și de individual care o consumă. Este dificil de explicat care sunt efectele canabisului din moment ce variază simțitor de la om la om și depind de starea de spirit, companie, muzică, locație și interacțiunea cu alte substanțe atât legale, cât și ilegale.

Tăria skunk-ului și viteza cu care se resimte efectul poate să-i ia prin surprindere pe utilizatorii neexperimentați. Unii consumatori declară că efectul de amorțeală poate surveni rapid și te imobilizează. Rezultatele pot fi intense, ducând la vomă și atacuri de panică. Alte efecte ar fi:

  • euforie;
  • relaxare profundă;
  • alterarea percepției asupra timpului;
  • halucinații, rareori de tipul celor date de LSD, râs necontrolat, sociabilitate și poftă de vorbă;
  • nervozitate, anxietate și paranoia;
  • dorință necontrolată de a mânca în continuu.