General

Prozac este un drog anti-depresiv, fabricat pentru prima dată în 1987 de către compania farmaceutică americană Eli Lilly. La ora actuală este foarte des prescris de către medici în cazuri de depresie. Componenta chimică principală o reprezintă fluoxetina clorhidrat.

Prozac este comercializat de obicei sub formă de pastile și este de asemenea prescris celor care sunt dependenți de cocaină, heroină sau crack. Faptul că poate fi în continuare obținut foarte ușor prin intermediul medicilor face să fie prea puțin comercializat pe piața neagră a drogurilor.

 

Legislație

Prozac este un medicament ce se obține exclusiv prin prescripție medicală, dar nu este reglementat prin lege. Posesia de Prozac, fără prescripție, nu este considerată un delict, dar este considerat un delict comercializarea acestuia.

 

Efecte și riscuri

Prozac este prescris de obicei pentru consum zilnic pentru o anumită perioadă într-o lună. Are nevoie de 2-3 săptămâni până începe să-și facă efectul.

Cele mai întâlnite efecte secundare ale consumului de Prozac sunt insomnia, durerile de cap, greața, gura uscată și scăderea apetitului sexual. Alte posibile efecte secundare ar fi erupțiile cutanate și lipsa de coordonare în mișcări. Nu este recomandată administrarea Prozacului persoanelor cu probleme renale, epilepsie, femeilor însărcinate sau care alăptează.

Simptomele sevrajului pot apărea în momentul în care drogul este întrerupt brusc, cauzând probleme la nivelul echilibrului, greață, senzația de șoc electric, nervozitate și simptome asemănătoare gripei.

Nu au fost semnalate incidente de supradoză prin consumul exclusiv de Prozac. Cu toate acestea, administrarea acestui medicament împreună cu alte antidepresive poate cauza creșterea presiunii arteriale, vomă sau șocuri care impun internarea persoanei respective.

Există o dispută intensă asupra modului în care Prozacul afectează starea de spirit. Mulți utilizatori ai acestui produs, cât și medicii îl consideră un medicament-minune ce poate avea efecte benefice incredibile asupra oamenilor. Foarte mulți utilizatori, în special americani, au găsit în acest medicament un ajutor pentru a scăpa de stările acute de depresie, ducând la instaurarea unei stări de spirit pozitive și recăpătarea încrederii în propria persoană.

Există de asemenea și păreri negative referitoare la consumul de Prozac. Unii invocă efectele secundare negative, iar alții impactul asupra stării de spirit. Este îngrijorător numărul celor care se sinucid sau au un comportament violent sau agitat. Cercetările în aceste sens sugerează că în aceste cazuri pacienților li s-a prescris o doză mai mare decât necesar sau dețineau un istoric al unei boli psihice grave.