General
Nicotina este o substanță chimică psihoactivă ce se găsește în produsele pe bază de tutun cum ar fi trabucurile, țigările, pipele, tutunul normal sau tutunul de mestecat și prizat. Nicotina este solubilă în apă și este transferată din tutunul conținut de țigări datorită vaporizării rapide. Odată ce ajunge în organism, are condiții optime de a ajunge în sânge și țesuturi, deoarece nicotina este o bază slabă și când este neionizată în condiții alcaline, precum sunt cele ale sângelui, penetrează membrana celulei foarte ușor.
Efecte și riscuri
Nicotina este compus organic, un alcaloid cu acțiune complexă asupra organismului uman, ce afectează organele majore precum creierul sau inima, însă acționează și la nivelul celulelor. Acestea depind de nivelul dat de nicotină, de metoda de administrare (oral sau intravenos), de durata tratamentului, de istoria de consum de nicotină a individului. În doze mari nicotina provoacă greață, vomă, convulsii, paralizii ale mușchilor, stop respirator, comă și încetarea activității sistemului circulator. Asemenea doze mari sunt întâlnite după cazuri de ingestie accidentală a unor insecticide ce conțin nicotină sau în cazul unei supradoze de nicotină.
În doze mici, ca cele utilizate pentru fumat, efectele sunt diferite. Acestea includ creșterea ritmului cardiac și a presiunii arteriale, cresc forța de contracție a mușchilor inimii, contracția vaselor de sânge la nivelul epidermei producând paloare, relaxarea mușchilor ce susțin scheletul, eliminarea hormonilor de tipul adrenalină, norepinefrină și cortizon în sânge. Efectele nicotinei asupra creierului sunt foarte complexe deoarece aceasta intensifică procesul de eliberare al chimicalelor ce transmit informații între neuroni. Dezvoltarea unei adicții este asociată cu efectele pe care oamenii le găsesc a fi plăcute.