General

Mescalina sau 3,4,5-trimetoxifenetilamina este un alcaloid psihedelic, natural. Este utilizat ca și drog recreațional, este un enteogen și o unealtă în ajutorul diverselor practici precum meditația, psihonautica, proiecte artistice și psihoterapie psihedelică. Se găsește în stare pură în cactusul peyotl (Lophophora williamsii), cactusul Echinopsis pachanoi, cactusul Echinopsis peruviana și alți membrii ai familiei cactușilor.

 

Istoric

Cactusul peyotl era utilizat de către amerindienii de pe teritoriul Americilor în ritualurile religioase, de către populația Huichol în Mexic, însă și în regiuni cum ar fi Peru sau Ecuador.

Aldous Huxley a experimentat mescalina, Aleister Crowley scrie și el în jurnalul său despre asta, la fel și faimosul sexolog Havelock Ellis. Coincidență sau experiment, cert este că mescalina a jucat un rol foarte important în dezvoltarea cubismului. Când George Braque și Pablo Picasso au publicat „Manifestul Cubismului”, ei au descris paradigme de desen similare efectelor vizuale induse de utilizarea mescalinei sau a altor droguri rare folosite în America de Sud.

 

Legislație

Din anul 1921, consumul de cactuși peyotl este interzis și reglementat de legislația în vigoare din România.

 

Efecte și riscuri

Doza halucinogenă pentru mescalină este de 0,3-0,5 grame (echivalentă la 5 grame de peyotl uscat) și durează aproximativ 12 ore.

Efectele fiziologice sunt creșterea frecvenței cardiace, a tensiunii arteriale și dilatarea pupilelor.

Efectele senzoriale variază odată cu doza, contextul în care sunt consumate și dispoziția, determinând distorsiunea percepției.

Efectele psihice includ tulburări ale gândirii asociate cu modificări de percepție a timpului și spațiului. Timpul pare să stea în loc și formele și culorile pot să se schimbe și să primescă noi semnificații.