General

Datura este o plantă lemnoasă, exotică, ornamentală prin florile mari, parfumate, care atârnă ca niște pâlnii și poate atinge înălțimea de 2 m. Mai toate componentele plantei conțin atropină, scopolamină și hiosciamină. Are o istorie bogată de întrebuințare atât în America de Sud, cât și în Europa, fiind cunoscută pentru stările de delir pe care le induce și otrăvire în cazul consumatorilor necunoscători.

Iarba Jimson este o specie de Datura Stramonium, având drept substanțe active atropina, scopolamina și hioscamina. Efectul acestei plante este departe de a fi recreațional, mai degrabă unul puternic halucinogen, până la delir și de asemenea foarte otrăvitoare.

 

Istoric

În secolul al V-lea î.Hr., legenda spunea că atunci când Buddha propovăduia, rouă și picături de ploaie din rai udau plantele datura. În anul 301 î.Hr., un student al lui Aristotel scrie despre efectele halucinogene ale acestei plante, iar în secolele IV-VI, în momentul scrierii Kamasutrei, existau referiri la datura ca adjuvant al bărbaților în relațiile sexuale, fiind ulterior utilizat în India ca afrodisiac (1378).

În secolele XI-XII, datura este asociată cultului de adorare al zeului Șiva, despre care se credea ca ar avea puteri creative și distructive asupra Universului.

 

Legislație

Datura nu este reglementată prin lege. Acest fapt presupune că atât cultivarea, cât și consumul și comercializarea acestei plante sunt legale.

 

Efecte și riscuri

Datura mai este denumită și anticolonergic deoarece blochează acțiunea acetilcolinei, care este un nerv ce controlează contracția mușchilor scheletali și joacă și un rol important în funcționarea creierului. În doze mari, are efecte precum halucinații, incoerență, lipsă de coordonare, urmate de obicei de depresie sau amnezie. Se mai pot întâlni și alte simptome neplăcute precum dureri de cap, pierderea controlului asupra sistemului locomotor, vedere încețoșată, creșterea ritmului cardiac și a temperaturii corpului. Poate interveni moartea datorată unui stop respirator.

Datorită substanțelor foarte puternice ce pot fi întâlnite în componența acesteia, care pot duce la pierderea completă a contactului cu realitatea, datura este utilizată de obicei cu mare prudență și rareori pentru a obține plăcere.