General

Ayahuasca este un amestec de ierburi, folosit în trecut în scopuri religioase și șamanice în bazinul amazonian, cu toate că cercetările arată că a fost utilizat prima dată în secolul al XIX-lea. Ayahuasca, cunoscut, în funcție de contextul cultural și sub denumirile de Caapi, Natema, Mihi, Yage, Santo Daime, sau La Purga face parte din familia Quechua, termen ce se traduce prin „spiritul viței de vie”. Ayahuasca este un amestec de mai multe plante ce se realizează prin fierbere la foc mic, pentru a obține o substanță concentrată ce se bea ulterior. Se prepară în modalități variate în funcție de cultură, dar întotdeauna conține Banisteriopsiscaapi și o plantă ce are în componență dimethyltryptamină (DMT), de obicei Psychotria viridis.

În general este consumată sub supravegherea unui șaman ce folosește și descântece, într-un mediu slab luminat, combinație ce produce câteva ore de halucinații profunde. Toate aceste elemente induc ideea că se poate comunica cu lumea spiritelor și se poate atinge vindecarea fizică, psihică și spirituală.

 

Istoric

Utilizarea substanțelor psihoactive este o caracteristică a practicilor șamanice din toată lumea, însă locuitorii Americilor se pare că au fost înzestrați cu o mai mare varietate. Cercetările demonstrează că folosirea substanțelor psihoactive pe teritoriul Americilor datează de mii de ani și că acestea aveau o mare importanță religioasă și culturală mult înainte ca europenii să le descopere.

După cucerirea acestor teritorii, utilizarea acestor substanțe a fost interzisă de către Biserică, fiind considerate o amenințare la hegemonia religiei. Cu toate acestea, utilizarea acestor tipuri de droguri psihoactive în scopuri religioase și spirituale a continuat până la începutul secolul al XX-lea. Treptat, în ultimele decenii acceptarea acestor droguri a apărut ca element al culturii moderne atât în Europa, cât și în America. Două biserici, Santo Daime și Uniao do Vegetal (UDV), ce s-au răspândit în toate orașele cosmopolite ale lumii și care își au originile în populația braziliană mestizo au răspândit consumul ritualic de ayahuasca.

 

Legislație

Statutul legal al plantelor psihoactive în SUA este pus sub semnul întrebării. Ayahuasca este legală întrucât nu conține nici un compus care să fie reglementat de lege. Cu toate acestea, orice combinație cu substanțe ilegale este la fel de ilegală. O hotărâre judecătorească permite cultului Uniao do Vegetal să folosească plantele sub formă de ceai în scopuri religioase prin invocarea deciziei de dreptul libertății religioase și, implicit, utilizarea acestor ceaiuri.

Utilizarea în scop religios a fost legalizată în Brazilia la mijlocul anilor ’80 în urma unor cereri oficiale făcute în mod special pentru acest ceai, care atestă faptul că ayahuasca nu este un drog recreațional, ci are valoare spirituală.

În Franța, la începutul anului 2005, cultul Santo Daime a câștigat un proces prin care li se permite utilizarea acestui ceai, cu amendamentul că trebuie utilizat numai în scopuri religioase. La patru luni după aceste proces, substanțele active ale plantei au fost declarate stupefiante sau narcotice, fapt ce a dus la trecerea sub un statut ilegal al ayahuasca atât în ceea ce privește posesia, cât și consumul.

 

Efecte și riscuri

În urma consumului de ayahuasca pot surveni sentimente intense de frică, greață și chiar viziuni despre moarte. Toate acestea fac ca planta să fie folosită, de obicei, numai în scopuri ritualice sau terapeutice.

Studiile psihologice au demonstrat însă că un consum regulat de ayahuasca reduce panica, sentimentul de deznădejde și, de obicei, induce o stare de bine. Toate efectele benefice depind însă de mediu și condițiile în care individul ia contact cu substanța. Din punct de vedere fizic, în afară de greață s-a dovedit existența altor efecte negative. Cei ce consumă pentru prima dată ayahuasca pot o experiența negativă din cauza lipsei unui șaman care să le ghideze procesul.