Perioada de implementare:

– 14 iulie – 18 august 2008 (plaja din Vama Veche);
– 18 august – 23 august 2008 (Varna, Bulgaria);

Scop: Reducerea riscurilor asociate consumului de droguri şi promovarea serviciilor existente pentru consumatorii de droguri:

Obiective:

  1. reducerea riscurilor asociate consumului de droguri (alcool, canabis, cocaină, ecstasy, ketamină şi heroină) în rândul tinerilor din Vama Veche, prin oferirea de informaţii potrivite;
  2. promovarea serviciilor existente pentru tratamentul dependenţei de droguri;

Activități:

În Vama Veche

  1. În data de 14 iulie, la sediul Prefecturii Constanţa a fost organizată o conferinţă de presă la care au participat Preşedintele ANA, dl. prof. univ. dr. chestor şef Pavel ABRAHAM, Prefectul judeţului Constanţa, dl. Dănuţ CULEŢU şi reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi organizaţiilor partenere în implementarea Strategiei Naţionale Antidrog.
  2. outreach și informare pe plaja din Vama Veche în 2 locaţii în intervalul orar 14.00 – 20.00, activităţi îndeplinite de echipe multidisciplinare formate din câte 3 specialişti, formate din medici, asistenţi sociali şi psihologi.
  3. an au fost disponibile şi serviciile de schimb de seringi, ca metodă dovedită a fi eficientă şi recunoscută la nivel internaţional (legală şi în România din anul 2005) pentru prevenirea riscului de infectare cu hepatită C şi HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile.
  4. Diseminare materiale promoţionale (flyere, postere).

Rezultate:

  • Materialele promoţionale ale campaniei au fost foarte apreciate, atât de parteneri, cât şi de beneficiari.
  • Parteneriatul cu toate ONG-urile din domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri a conferit campaniei mai multă credibilitate în rândul consumatorilor de droguri, deoarece majoritatea erau şi beneficiari ai serviciilor acestora din Bucureşti.
  • Consumatorii de droguri au accesat serviciile oferite de specialişti, deşi apreciem că aceştia au fost destul de reticenţi (schimbul de seringi s-a realizat într-o măsură extrem de redusă).
  • Datorită speciliștilor implicaţi în campanie (psihologi, medici, asistenţi sociali) și a dublei coordonări, din partea A.N.A și cea locală, CPECA Constanţa, din punct de vedere al oganizării și al implementării activităţilor, campania s-a desfășurat în parametrii gândiţi.
  • A fost înregistrată o creştere relativă a cererii de seringi sterile către sfârşitul campaniei, fapt care ne poate îndreptăţi să credem că încrederea tinerilor s-a consolidat o dată cu stabilitatea campaniei.
  • Procentul de recuperare a seringilor folosite a fost de 6,41%, care este unul scăzut, dar este totuşi o cifră pe care o apreciem din punctul de vedere al existenţei ei, având în vedere faptul că, pe toată durata campaniei, pe plaja din Vama Veche poliţia şi jandarmeria şi-a făcut remarcată prezenţa foarte pregnant.