Dezbatere privind modificarea legii referitoare la prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri

Presedintele Camerei Deputatilor – Doamna Roberta Anastase, invita organizatiile neguvernamentale sa participe la o dezbatere privind prevederile Legii 143 / 2000 pentru prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, lege ce va intra in dezbaterea parlamentara in perioada urmatoare.

Intrucat experienta practica a organizatiilor neguvernamentale in domeniu este un foarte important furnizor al propunerilor de eficientizare legislativa, ONG-urile sunt invitate sa transmita sugestii si propuneri privind modificarea legii mentionate.

Cele trei modificari propuse de reprezentantii Camerei Deputatilor sunt: 


1. Diferentierea pedepselor pentru posesia si consumul substantelor ilicite in vederea consumului propriu.

Conform prevederilor legale in vigoare, detinerea de droguri pentru consum propriu este pedepsita cu amenda sau inchisoare de la 6 luni la 2 ani pentru droguri de risc si cu inchisoare de la 2 la 5 ani pentru droguri de mare risc (Lg. 522/2004, art. 1, punct 6). Detinerea de droguri in vederea consumului propriu tine de exercitarea dreptului la viata privata si nu prezinta pericol social in sine. Legea nr. 143/2000 prevede si reducerea la jumatate a pedepsei pentru persoanele care au comis infractiuni legate de regimul drogurilor dar care faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere a altor persoane care au comis infractiuni similare art.16) (Valentin Simionov, Romanian Harm Reduction Network)

2. Revizuirea periodica a listei substantelor aflate sub control conform legislatiei.

Revizuirea periodica a listelor cuprinzand plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope, aflate sub control national. In contextul aparitiei si comercializarii de noi produse, ce contin substante si/sau plante cu efect psihoactiv, avand in vedere efectele consumului acestor produse atat din perspectiva sanatatii publice, precum si riscurile sociale asociate acestui fenomen este necesara dezvoltarea unui sistem flexibil si dinamic de identificare (avertizare rapida), monitorizare si punere sub control national, in scopul combaterii traficului si consumului ilicit de droguri. (psih. Daniela Georgescu, A.N.A.)

3. Precizarea in cadrul legislativ a atributiilor institutiilor responsabile cu prevenirea si combaterea consumului ilicit de droguri. ( reglementarea finantarii, programelor, etc).

In legislatie nu sunt precizate exact atributiile fiecarei institutii privind responsabilitatea finantarii si a derularii unor programelor specifice, monitorizarii si controlului, gestionarea unor servicii din programele de prevenire si combatere a consumului ilicit de droguri.

Toate opiniile trimise pana joi, 25 februarie, vor constitui punctul de plecare al discutiilor care vor avea loc in cadrul dezbaterii de vineri 26 februarie, gazduita de Presedintele Camerei Deputatilor – Doamna Roberta Anastase, dezbatere care va avea loc la Palatul Parlamentului – Camera Deputatilor si la care vor participa reprezentanti ai institutiilor statului si ai societatii civile.

Va rugam trimiteti opiniile dumneavostra si confirmarea de a participa la aceasta intalnire pe adresa de emailruxandra.palade@fdsc.ro, utilizand formularul de inregistrare alaturat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*