In aceasta perioada RHRN se apropie de finalul proiectului “Transmiterea HIV la adolescentii cu risc din Romania”, desfasurat cu sprijinul tehnic si financiar al UNICEF incepand din mai 2007. De-a lungul celor 7 luni am sustinut numeroase activitati, dintre care cele mai importante sunt:
- Un training de formare de formatori pentru farmacisti, in urma caruia 13 farmacisti si 3 membri RHRN au dobandit competenta de formatori in harm reduction. Trainingul a fost realizat in colaborare cu Colegiul Farmacistilor din Romania si creditat cu 16 puncte de educare si formare continua.
- In continuarea acestei activitati au fost derulate alte trei traininguri adresate farmacistilor din Timisoara, Iasi si Constanta, ocazie cu care o parte dintre proaspetii formatori au putut sa aplice aptitudinile si cunostintele dobandite.
- O alta activitate de impact a fost desfasurarea a doua runde de intilniri de advocacy in Bucuresti, Timisoara, Constanta si Iasi. Obiectivul acestor intilniri a fost conectarea resurselor existente la nivel local in vederea dezvoltarii unor interventii adaptate nevoilor adolescentilor cu risc crescut de infectare HIV, beneficiarii finali ai acestui proiect.
Rezultatele sunt disponibile in rapoartele intilnirilor. Evenimentele s-au bucurat de interesul actorilor implicati in dezvoltarea serviciilor de harm reduction din cele patru locatii. Prima intilnire din Iasi a fost deschisa de Gheorghe Nechita, Primarul Municipiului, iar cea de a doua – de Dl. Prefect Padurariu.
In Constanta ambele intilniri au avut loc la sediul CPECA Constanta si s-au bucurat de sprijinul Prefectului Danut Culetu.
Intilnirile de la Timisoara s-au desfasurat in Sala Mare a Prefectului Judetului si au reunit peste 20 de institutii si organizatii diferite.
Aceste evenimente nu ar fi fost posibile fara sprijinul deosebit de valoros al advocacy officerilor cu care am colaborat la nivel local : Alina Paduret (ADV Romania), Ladislau Csimer (ARAS Timisoara) si Cristian Iftene (ARAS Constanta).
- La sfarsitul lunii noiembrie am tinut la Predeal cursul cu tema – Harm reduction – metode şi tehnici de lucru – pentru noii membri ai retelei. Organizatia Samusocial din Romania a fost recent invitata sa faca parte din Romanian Harm Reduction Network. Alaturi de specialistii dinSamusocial, la curs au participat membri ai Retelei (Integration, ADV Romanian, ALIAT, ARAS) si profesionisti din cadrul altor organizatii – CPECA Galiati, Spitalul de Boli Infectioase Cluj Napoca, Penitenciarul cu Regim Inchis Ploiesti.
- La data postarii acestui mesaj pregatim Seminarul regional “Counting lives 2 – Regional Focus on Substitution Treatment”, la care vor participa si vorbi profesionisti din Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Albania, Serbia, Slovenia, Lituania, Marea Britanie si Romania. Seminarul are loc intre 3 si 4 decembrie la hotelul Crowne Plaza din Bucuresti si face parte din acelasi program desfasurat cu sustinerea UNICEF.
Din 15 noienbrie 2007 am demarat un al doilea proiect, finantat de UNODC, prin care intentionam sa informam si instruim institutii ale statului si ale societatii civile in dezvoltarea serviciilor de harm reduction, printr-o serie de traininguri adresate profesionistilor din mai multe zone ale tarii.
In curand va putea fi accesat site ul RHRN unde veti gasi mai multe informatii.